Kulinarny Pamiętnik

wtorek, 22 września 2015

Pszenny chleb pełnoziarnisty


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • pół szklanki płatków jęczmiennych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół litra ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiałam do miski, dorzuciłam wszystkie suche składniki i dodałam pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
  2. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
  3. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
  4. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  5. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.