Kulinarny Pamiętnik

wtorek, 29 lipca 2014

Pstrąg pieczony



Składniki:
  • 2 pstrągi
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • pół cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam.
  2. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby.
  3. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny.
  4. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni.