Kulinarny Pamiętnik

wtorek, 20 maja 2014

Zdrowe frytki i talarki ziemniaczane

Świetna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego.


Składniki (na jedną dużą porcję):
  • cztery ziemniaki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam (nie obierałam!).
  2. Dwa pokroiłam na talarki średniej grubości, a dwa w słupki.
  3. Blachę wysmarowałam olejem (przy pomocy pędzelka) i ułożyłam na niej frytki i talarki, które również posmarowałam cienką warstwą oleju.
  4. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  5. Przed podaniem obsypałam solą.