Kulinarny Pamiętnik

sobota, 16 sierpnia 2014

Jajka sadzone na pomidorach

No i jestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie.


Składniki:
  • 2 jajka
  • jeden pomidor pokrojony na grube plastry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po pół minuty ułożyłam na niej plastry pomidora (jak najbliżej siebie).
  2. Chwilę podsmażyłam i wbiłam na pomidory jajka. Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu, aż do ścięcia się białka.
  3. Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem.