Kulinarny Pamiętnik

czwartek, 21 sierpnia 2014

Spaghetti bolognese




Składniki:
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany
  • 200 g makaronu
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając.
  2. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  4. Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.