Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 24 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane

To jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;)

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • jedna średnia cebula
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z cebulą.
  2. Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka).
  3. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki.
  4. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę.
  5. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
  6. Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem.