Kulinarny Pamiętnik

czwartek, 6 listopada 2014

Dwukolorowy chlebek pszenno-żytni

Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych.


Składniki:
  • 150 g mąki żytniej razowej 
  • 260 g mąki pszennej chlebowej 
  • 300 g  letniej wody (dwie porcje po 150 g) 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka kakao 
  • 7 g suszonych drożdży
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. 
  2. Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki pszennej i 150 g wody. 
  3. Obydwie porcje wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto. 
  4. Odstawiłam do podwojenia objętości na 1,5 godziny (w połowie tego czasu każde ciasto złożyłam na pół). 
  5. Ciasta rozwałkowałam na dwa spore blaty (ok. 35x30 cm). 
  6. Na biały prostokąt nałożyłam brązowy i dokładnie docisnęłam. 1/3 górnej części ciasta złożyłam do środka i zagięłam górne rogi (też do środka). 
  7. Zrolowałam ciasto mocno dociskając i tworząc zgrabny bochenek, który obsypałam mąką i ostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia. 
  9. Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z wodą).
  10. Upieczony chleb studziłam na kratce.