Kulinarny Pamiętnik

środa, 31 grudnia 2014

Czerwone śledzie


Składniki:
  • pół kilograma śledzi a'la matias
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule, pokrojone w krążki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
  1. Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.
  2. Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.
  3. Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.
  4. Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.
  5. Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.
  6. Odstawiłam do lodówki na dobę.