Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 22 listopada 2015

Napoleonka na krakersach

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd, pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy.


Składniki:
  • 1250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 130 g masła
  • ok. 200-220 g krakersów
* dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem.
  2. Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką.
  3. Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie mieszałam, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowałam 2-3 minuty.
  4. Blaszkę 25x30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam warstwę krakersów.
  5. Na krakersy delikatnie wyłożyłam ciepłą masę budyniową i równo rozsmarowałam.
  6. Na wierzch ułożyłam kolejną warstwę krakersów.
  7. Całość posypałam cukrem pudrem i odstawiłam na kilka godzin, aby krakersy zmiękły.