Kulinarny Pamiętnik

czwartek, 22 października 2015

Kurczak w papirusie domowym




Składniki:
  • 2 piersi kurczaka, umyte, oczyszczone i osuszone
  • czosnek granulowany
  • pieprz cytrynowy
  • chili w proszku
  • sól i pieprz
  • olej do posmarowania papieru i patelni
  • papier do pieczenia (2 kawałki)
Przygotowanie:
  1. Piersi kurczaka natarłam dokładnie wszystkimi przyprawami.
  2. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmarowałam olejem przy pomocy pędzelka.
  3. Pierś układałam na jednym brzegu papieru do pieczenia i składałam go na pół, przykrywając nim wierzch mięsa.
  4. Rozgrzaną patelnię również posmarowałam olejem.
  5. Mięso zawinięte w papier do pieczenia układałam na patelni. Smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem po 10 minut z każdej strony (piersi, których użyłam nie były duże - jeśli będziecie wykorzystywali większe, czas smażenia może się wydłużyć - aby mięso nie było surowe w środku).
  6. Kurczaka podawałam z miętowo-papryczkowym kuskusem.