Kulinarny Pamiętnik

piątek, 16 października 2015

Ciasteczka fistaszkowe

Przepis na te szybkie i pyszne ciasteczka wypatrzyłam w gazetce Palce lizać z 13 października, lekko go tylko zmodyfikowałam :)


Składniki:
  • 110 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
  1. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita.
  3. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach.
  4. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste).
  5. Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam około 10-15 minut (do zezłocenia, czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.