Kulinarny Pamiętnik

czwartek, 15 października 2015

Szarpana wołowina



Składniki:
  • pół kg dobrej jakości wołowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml wody
  • 50 ml octu jabłkowego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok.
  2. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn.
  3. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę.
  4.  Po tym czasie dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso i sos na patelni.
  5. Odstawiłam do wystudzenia.
  6. Gdy mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna.
  7. Wołowinę podałam w kanapce (wraz z żółtym serem, kiełkami brokuła i sałatą), polewając je delikatnie sosem z patelni.