Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki:
* na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego, posiekanego masła
- sól
- żółtko
- 55 ml zimnej wody
* na farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego)
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym)
* dodatkowo:
- białko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
- Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto.
- Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki.
- Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził.
- Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam.
- Do ciepłego szpinaku dodałam serek i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm).
- Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu).
- Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz