Kulinarny Pamiętnik

wtorek, 6 maja 2014

Surówka z białej kapusty




Składniki:
  • pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • mały por (biała część), pokrojony na półplasterki
  • łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka.
  2. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł.
  3. Składniki na sos wymieszałam.
  4. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.