Składniki:
- dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- duża cebula, pokrojona w kostkę
- średni por (biała część), pokrojony w półplasterki
- trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- puszka pomidorów krojonych
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka)
- ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka.
- Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut.
- Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz