Ostatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru.
Składniki:
- dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki
- trzy łyżki cukru trzcinowego
- pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* dodatkowo - do podania:
- łyżka cukru trzcinowego
- kilka plasterków rabarbaru
- łyżka wody
Przygotowanie:
- Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią.
- Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko i zagotowałam.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia).
O mniam, cudowny ten deser :)
OdpowiedzUsuń