Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser.
Składniki:
* na kruche ciasto:
- 150 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
* na nadzienie:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 5 średnich jabłek
- łyżeczka cynamonu
* dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota.
- Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam.
- Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut).
- Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia.
- Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości).
- Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem.
- Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wygląda pięknie! :) Notuję do wypróbowania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Na jakiej wielkości formę jest przepis na ciasto?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w formie do tarty o średnicy 25 cm
Usuń