Pomysł na te batoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe. Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)
Składniki:
- pół szklanki cukru
- 300 g orzeszków ziemnych
- 125 g masła
- 4 łyżki miodu
- jeden wafel na spód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas.
- Wafel włożyłam do blachy, wylałam na niego masę orzechową i równomiernie ją rozprowadziłam. Odstawiłam całość do wystygnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie pokroiłam w kostkę ok. 3 cm x 3 cm.
Bardzo fajnie wyglądają, musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie musiały chrupać :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)