Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 25 maja 2014

Zielone szparagi zapiekane z jajkiem

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację.



Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cztery jajka
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.
  2. Stwardniałe końce odłamałam.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko oliwą.
  4. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.
  5. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło).