Składniki:
* na ciasto:
- pół kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
* na krem:
- litr mleka
- 400 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek kaszy manny
* na masę orzechową:
- pół szklanki cukru
- 300 g orzeszków ziemnych
- 125 g masła
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
* ciasto:
- Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę.
- Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
* krem:
- Mleko zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do gotującego się mleka dodałam kaszę manną i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Wystudziłam.
- Masło utarłam mikserem na puszystą masę i dalej miksując dodawałam ostrożnie po łyżce masy z kaszą.
* masa orzechowa:
- Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas.
- Gotową masę lekko wystudziłam.
*całość:
- Krem podzieliłam na dwie części.
- Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta pokryłam masą orzechową.
- Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce.
Pyszne ciasto, uwielbiam takie miodowe przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Bardzo mi smakuje takie ciasto. Kiedyś miałam w pracy koleżankę, która po świętach przynosiła to ciasto, ale nie udało mi się poprosić ją o przepis
OdpowiedzUsuń