Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 30 marca 2014

Domowy majonez

Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła.



Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej:
  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki)
  • szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:
  1. Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą.
  2. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować.
  4. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem.
  5. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju.
  6. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.






Wielkanocne Smaki - edycja IV