Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 16 marca 2014

Ekspresowy chlebek z fasoli

Dzisiaj prezentuję chlebek, którym można zajadać się do woli. Bez mąki, za to z dużą ilością ziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika.




Składniki:
  • puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego
  • pół łyżeczki sody
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania)
 Przygotowanie:

1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam.
2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz siemieniem.
3. Piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





Przepis bierze udział w akcji

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014