Mega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-)
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych (+ 2 łyżki do dekoracji)
- 250 ml śmietanki 30 lub 36%
- pół szklanki cukru
- 200 g masła dobrej jakości
- 2 mleczne czekolady
- 1 gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam śmietankę oraz cukier. Gotowałam przez około 5 minut, ciągle mieszając.
- Do zagotowanej masy dorzuciłam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam.
- Na dużą blaszkę wyłożyłam folię spożywczą, na której równomiernie rozłożyłam masę kokosową. Ostudziłam i na trzy godziny wstawiłam do zamrażarki.
- Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej.
- Masę kokosową pokroiłam w prostokątne batoniki, które zanurzałam w czekoladzie i dekorowałam wiórkami kokosowymi.
- Gotowe batoniki wstawiłam jeszcze na pół godziny do lodówki, aby czekolada stężała.
Fajny pomysł :) Takie batoniki "chodzą za mną" już jakiś czas, muszę w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuń