Kulinarny Pamiętnik

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Chlebek z żurawiną

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-)


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  •  łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki sezamu
  • 150 g suszonej żurawiny
  • pół szklanki płatków jęczmiennych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół litra ciepłej wody

Przygotowanie:
  1.  Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
  2. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
  3. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
  4. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  5. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.