Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 150 g suszonej żurawiny
- pół szklanki płatków jęczmiennych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- pół litra ciepłej wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
- Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
- Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.
Wygląda pysznie, lubię chleby z suszonymi owocami :)
OdpowiedzUsuń