Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni.
Składniki:
- 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- puszka kukurydzy odsączonej z zalewy
- puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- dwie puszki krojonych pomidorów
- przyprawy: sól (1/3 łyżeczki), pieprz (szczypta), granulowany czosnek (szczypta), oregano (łyżeczka), słodka papryka (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki)lub chilli w płatkach (można użyć również gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne, dostępnej w sklepach)
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulkę. Smażyłam, aż zrobiła się szklista, po czym dodałam mięso mielone i smażyłam dalej przez ok. 5 minut.
- Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając.
- Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszałam i zmniejszyłam ogień. Dusiłam pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Chilli podałam z moimi domowymi nachosami, ale zazwyczaj ryż też się świetnie sprawdza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz