Ostra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę.
Składniki:
- jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki
- duże jabłko starte na tarce
- dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- 6 łyżek jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam i odstawiłam na ok. godzinę, żeby por lekko zmiękł.
- Po tym czasie odcisnęłam z surówki sok, dodałam do niej jogurt i dokładnie wymieszałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz