I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
- trzy duże garści świeżego szczawiu
- 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach
- 1 pietruszka starta na grubych oczkach
- mały por pokrojony w półplasterki
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- łyżka oleju rzepakowego
- pół szklanki mleka
- jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
- Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut).
- Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
- Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam.
- Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz