To już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien pracować przez 3-4 dni, więc jak się pospieszycie, to na sobotę powinien być gotowy :-)
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych (koniecznie górskich)
- 800 ml ciepłej przegotowanej wody
- obrane ząbki czosnku z połowy dużej główki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego utartych w moździerzu
- 3 jagody jałowca
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, przekrojone na pół ząbki czosnku, liście, ziele i jałowiec wrzuciłam do wyparzonego w piekarniku słoika i zalałam wodą.
- Słoik przykryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce.
- Zakwas codziennie mieszam drewnianą łyżką.
- Po 3-4 dniach należy wyjąc liście laurowe i jagody jałowca, a resztę zblendować i wykorzystać do ugotowania żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz