Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g śmietany 18%
- 250 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki do ubicia
- 4 łyżki cukru pudru
- dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego)
Przygotowanie:
- Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam i ponacinałam tworząc długie paski, szerokie na 3 cm.
- Foremki posmarowałam lekko masłem i nawijałam na nie, zaczynając od węższej strony, paski ciasta. Wierzch rurki obtaczałam w cukrze.
- Rurki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Gorące jeszcze rurki zdejmowałam z foremek i odkładałam do wystygnięcia.
- Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i tuż przed podaniem nadziewałam nią wystudzone rurki.
Mniam, zjadłabym w tej chwili;)
OdpowiedzUsuńAle ekstra różowy cukier :) Z taką pomysłowością konkurs Bakallandu na naszym facebooku będzie łatwy do wygrania. Zapraszamy do uczestnictwa i promocji bloga na zbliżających się wydarzeniach.
OdpowiedzUsuń