Kulinarny Pamiętnik

piątek, 25 kwietnia 2014

Domowa wędlina

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę.


Składniki:
  • pół kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
  • rozmaryn (łyżeczka)
  • majeranek (łyżeczka)
Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.
  2. Przyprawy i czosnek wymieszałam z olejem i powstałą pastą natarłam dokładnie z każdej strony mięso.
  3. Piekłam w rękawie przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Wędlinę kroiłam na cienkie plasterki dopiero po wystudzeniu.