Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę.
Składniki:
- pół kg łopatki wieprzowej w kawałku
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
- rozmaryn (łyżeczka)
- majeranek (łyżeczka)
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Przyprawy i czosnek wymieszałam z olejem i powstałą pastą natarłam dokładnie z każdej strony mięso.
- Piekłam w rękawie przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wędlinę kroiłam na cienkie plasterki dopiero po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz