Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser.
Składniki:
* na kruche ciasto:
- 150 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
* na nadzienie:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 5 średnich jabłek
- łyżeczka cynamonu
* dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota.
- Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam.
- Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut).
- Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę do przestygnięcia.
- Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości).
- Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem.
- Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.